ClimateCamp, de start-up die de transitie naar een koolstofneutrale economie wil helpen versnellen, lanceert met DuurzaamBrouwen een nieuwe campagne.
Die is bedoeld om brouwers warm te maken om hun CO2-voetafdruk in kaart te brengen zodat ze deze vervolgens efficiënt kunnen verkleinen. "Eén liter bier is goed voor een product carbon footprint van minstens 1,5 kilogram CO2.
Voor een middelgrote brouwerij van 60.000 hectoliter per jaar komt dit al snel op een totale voetafdruk van 9.000 ton CO2."
ClimateCamp uit Kasterlee maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, het grootste start-up netwerk van België.
ClimateCamp, opgericht door Stijn Gysemans en Laurent Moyersoen, is een open softwareplatform waarop duurzaamheidsmanagers kunnen samenwerken met leveranciers om hun CO2-uitstoot accuraat te berekenen.
"We richten ons op de voedingsindustrie, om te starten zelfs nog meer specifiek op Belgische brouwerijen", begint CCO Laurent Moyersoen zijn verhaal. "De brouwindustrie is een energie-intensieve sector: er is het koken en het stomen, het bier moet terug afkoelen, er zijn grondstoffen die van overal ter wereld komen.
Bovendien kan de ecologische voetafdruk er heel tastbaar worden aangetoond: één liter bier is gemiddeld goed voor minstens 1,5 kilogram CO2. Als je dan 60.000 hectoliter per jaar produceert, weet je meteen welke negatieve impact je als brouwerij kan hebben."
Hoge ROI
"In België zijn er zo'n 350 brouwerijen, en brouwers zijn fiere ondernemers", vult co-founder en CEO van ClimateCamp Stijn Gysemans aan. "Fier op hun bedrijf, hun mensen en hun product. Daarom willen ze hun product zo kwalitatief mogelijk op de markt brengen. En dan kan je vandaag niet meer om duurzaamheid heen.
Brouwerijen zijn vandaag dan ook bereid om de nodige stappen te zetten, ook omdat de return on investment zo hoog is: ze besparen energie, vermijden CO2-risico's in de toekomst waar ze mogelijk op getaxeerd worden, boren een nieuwe markt aan van mensen die alleen nog duurzame producten kopen... Kortom, ze beseffen maar al te goed de impact."
Netwerkeffect
De missie van DuurzaamBrouwen is om de hele brouwerijsector CO2-neutraal te maken, vooral doordat brouwers via de supplier invite module op het ClimateCamp platform hun leveranciers – van grondstoffen, verpakkingen, mouten... – kunnen betrekken, zodat er een netwerkeffect of een virale acquisitiestrategie ontstaat.
"Mensen vinden elkaar niet, laat staan dat ze emissiegegevens met elkaar konden uitwisselen", legt Laurent Moyersoen uit. "En dat is een probleem, want 70% tot 90% van de CO2-uitstoot van bedrijven komt niet van de eigen operaties, maar van hun leveranciers.
Alleen weten die bedrijven dat vaak niet. Wij bekijken en berekenen het hele plaatje door ook die leveranciers te betrekken. Die hebben nu eindelijk een platform, of een open carbon infrastructure, waarop ze kunnen samenwerken en benchmarks maken met de brouwers, en omgekeerd. "
Voorlopig bereikt DuurzaamBrouwen de middelgrote brouwerijen van speciaalbieren die tussen de 2.500 en 60.000 hectoliter per jaar produceren, een doelgroep die talrijk vertegenwoordigd is in België.
"Daarnaast zetten we ook in op grotere industriële spelers, een van die grote spelers, die zichzelf heel duurzame ambities heeft gesteld, hebben we het afgelopen jaar een prototype ontwikkeld om de ecologische voetafdruk van hun producten te berekenen.
Zoiets is heel complex: je hebt de ingrediënten, het brouwproces, de logistiek, de voetafdruk van de leveranciers ...", aldus Stijn Gysemans.
Initiatieven en investeringen
Het brouwen van bier vraagt veel energie, ongeveer 50 à 60 kilowattuur per hectoliter, die kan je niet alleen met zonnepanelen of een eigen windturbine opwekken.
Zo wordt er vaak nog steeds gebruik gemaakt van gasturbines en er zijn zelfs nog uitzonderingen die met stookolie werken, maar ook op dat vlak zijn er steeds meer duurzame en innovatieve oplossingen beschikbaar in de sector.
"Dat bewijst dat we heel welkom zijn", aldus Laurent Moyersoen. "Als jonge startup zoeken we onze klanten op een luchtige manier, met een interview en Vlog die we online publiceren. Dat geeft brouwers de kans hun investeringen in pakweg warmte- en waterrecuperatie te delen die ze al gedaan hebben."
Marktleider
ClimateCamp wil de brouwerijsector gebruiken als springplank om de hele voedingsindustrieketen te bereiken.
"Ons doel is om de Belgisch marktleider te worden en vervolgens uit te breiden naar andere landen die intensief bier brouwen, zoals Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Tsjechië en Nederland. Op termijn wil ClimateCamp naast brouwerijen zich ook op andere energie-intensieve voedingssectoren richten."
"Of we geitenwollensokken zijn? Verre van, we zijn ambitieus: niet alleen wat onze business betreft, maar ook in onze strijd tegen een onbewoonbare aarde. Let maar op: we're going to rock the world", besluit Stijn Gysemans.
Op de foto : Stijn Gysemans en Laurent Moyersoen, founders CimateCamp.